Επαγγελματικά έπιπλα γραφείου | KOMBOS

5849c965422f213e7097d24865438a4c

Ο 20ος αιώνας ήταν η χρονική στιγμή που τα έπιπλα κέντρισαν το ενδιαφέρον σε όλο τον κόσμο και μεταμορφώθηκαν από χρηστικές κατασκευές σε έργα τέχνης. Η αρχιτεκτονική έγινε σιγά σιγά αναπόσπαστο κομμάτι της δημιουργίας και designers με όραμα και καλλιτεχνική ματιά παρέδωσαν έργα τόσο πρωτότυπων και καινούργιων προδιαγραφών που αποτέλεσαν το σήμα κατατεθέν εκείνης της περιόδου.
Ποιοι είναι 5 από τους κορυφαίους σχεδιαστές επίπλων εκείνης της εποχής;

1. Le Corbusier
Αρχιτέκτονας με ελβετική – γαλλική καταγωγή, ο Le Corbusier δημιούργησε σχέδια πάνω σε μητροπολιτικά πρότυπα, όπως την Unité d’Habitation της Γαλλίας και την αναδιάρθρωση του Chandigarh, πρωτεύουσας των ινδικών κρατών Punjab και Haryana. . Ίδρυσε τη δική του εταιρία επίπλων το 1928 με μια ξεχωριστή συλλογή, η οποία περιελάμβανε και μια σειρά lounge chairs – αποτέλεσμα της συνεργασίας του με τον Charlotte Perriand και τον Pierre Jeanneret.

2. Charles and Ray Eames
Οι Charles & Ray Eames κατέκτησαν την κορυφή στο design των επίπλων στις Η.Π.Α από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 έως την δεκαετία του 1970. Το έργo που τους χαρακτηρίζει είναι η καρέκλα «Eames Lounge and Ottoman». Και οι δυο σχεδιαστές ανέπτυξαν την καλλιτεχνική τους δραστηριότητα και πέρα από το design επίπλων, όπως στην φωτογραφία και στον κινηματογράφο. H συμβολή τους στον σχεδιασμό των επίπλων ήταν, όμως, τόσο καθοριστική που έγινε πηγή έμπνευσης για πολλούς και σπουδαίους designers.

3. Vico Magistretti
Ο Vico Magistretti είναι ένας από τους κορυφαίους Ιταλούς designers του 20ου αιώνα, με πολλά βραβεία να τιμούν τον μοναδικό τρόπο δουλειάς του. Ξεκίνησε την καριέρα του δημιουργώντας έργα πάνω σε μητροπολιτικά πρότυπα στο Μιλάνο ενώ στην δεκαετία του 1950 ξεκίνησε να συνεργάζεται με πλήθος εταιρειών κατασκευής επίπλων.

4. Arne Jacobson
Ο Arne Jacobson ήταν αρχιτέκτονας δανέζικης καταγωγής, γνωστός για την iconic καρέκλα του σε σχήμα αυγού. Έχοντας επηρεαστεί από την καλλιτεχνική σύλληψη των Charles & Ray Eames, ο Jacobson, στην δεκαετία του 1950, άρχισε να εγκαταλείπει σιγά σιγά την αρχιτεκτονική και να στρέφεται προς το design των επίπλων, δημιουργώντας σύγχρονα και μινιμαλιστικά σχέδια, όπως η Egg Chair, που κέρδισαν την μάχη με τον χρόνο.

5. Florence Knoll Bassett
Άλλη μία περίπτωση σπουδαίου designer που έπειτα από μακροχρόνια πορεία στην αρχιτεκτονική, κατέληξε στον σχεδιασμό επίπλων. Η Florence Knoll Bassett χρησιμοποίησε σύγχρονες τεχνικές στην δημιουργία των επίπλων και κατάφερε να να κάνει την εταιρεία της την πρώτη εταιρεία επίπλων που πωλούσε μοντέρνα έπιπλα την δεκαετία 1950 – 1960.

Πηγή: https://bocadolobo.com/blog/furniture/iconic-furniture-designers/

Close
Close